Flera studier med helt olika utgångspunkter utförda vid institutionen för oral biologi vid Universitetet i Oslo, indikerar att bakterier från munnen kan ha en koppling till flera allvarliga sjukdomar såsom hjärtsjukdomar, KOL, artrit och hjärnabscess.

I studien som publicerades i Womens Health, tittade forskare från Taiwan på patientjournaler från 100 000 personer över en period på sju år. Personerna hade aldrig haft hjärtproblem eller stroke innan studien genomfördes. Det visade sig att för dem som fick professionell tandrengöring minst två gånger om året under två år, minskade risken för hjärtinfarkt med 24 procent. Samma grupp minskade också risken för stroke med 13 procent jämfört med de som aldrig eller bara en gång på två år gick till tandläkaren.

Resultaten är inte överraskande eftersom att flera studier har visat sambandet mellan infektioner och hjärtsjukdomar, säger dr Lawrence Phillips, biträdande professor och chef vid NYU Langone Medical Center i New York till Womens Health.

I en oberoende studie genomförd i Sverige upptäckte forskarna att olika typer av tandköttssjukdomar kan förutsäga graden av risk för hjärtinfarkt, stroke och hjärtfel. De svenska forskarna upptäckte att ett högre antal infektioner runt den nedre delen av tänderna, ökar risken för hjärtsvikt eller hjärtinfarkt. Dessutom tror forskarna att en ökad risk för stroke hängde ihop med en högre förekomst av blödningar i tandköttet.

Så tar du vara på munhälsan

  • Borsta tänderna morgon och kväll. Slarva inte, utan borsta systematiskt på alla ytor. Använd gärna elektrisk tandborste.
  • Att använda tandtråd eller tandpetare är lika viktigt som tandborstning. Skapa en daglig rutin för att ta bort bakteriebeläggning som ligger på tandytorna mellan tänderna med tandtråd eller tandpetare.
  • Dra tandtråd med sågliknande rörelser, ner längs den ena tanden och upp längs den andra. Var försiktigt så att du inte ”skär” in i tandköttet.
  • Använder du tandpetare, gnider du den mot ytorna mellan tänderna.
  • Använd gärna också en liten särskild borste (kan köpas på apoteket) mellan tänderna där du inte kommer åt med tandborsten.
  • Om du har ont i tandköttet kan du massera där det är ömt.
  • Gå till tandhygienist/tandläkare regelbundet, gärna två gånger om året, men minst en gång.
  • Lev hälsosamt och undvik att röka.
Kilde: Professor Ingar Olsen

Läs mer om tandhälsa