Den åldersgrupp där flest avstår från att gå till tandläkaren är de mellan 30 och 49 år. 20 procent av gruppen prioriterar andra kostnader före sina tänder.

– Att avstå från en utlandsresa eller ett restaurangbesök för att ekonomin inte går ihop är sunt förnuft. Men att välja bort nödvändiga saker såsom vård är direkt oförnuftigt, säger Helena Klein, Affärsområdeschef för Privatlån och Spar på Svea i ett pressmeddelande.

”Det är inte värt”

Att besöka tandläkaren tycks svida i plånboken även för gruppen 50 till 64 år, där 19 procent påstår att de inte har råd att besöka tandvården.

– Resultatet i vår Novus-undersökning visar generellt att svenskarna måste bli bättre på att planera sin ekonomi. Att inte bry sig om sin ekonomi slår i slutändan tillbaka senare i livet. Och det är det inte värt, fortsätter Helena Klein.

Resor och bilköp i topp

Den vanligaste utgiften som svenskarna väljer bort är resor, tätt följt av att köpa bil och bostad.

Sveas rapport visar även att 17 procent av svenska folket låter bli att utöva en idrott eller hobby på grund av att deras ekonomi är begränsad. Det gäller framför allt åldersgruppen 18–29 år, där siffran är hela 25 procent.

Les fler av våre artikler